Aubergine, paprika og tomat er – i mine øyne – det nærmeste du kommer en hellig kulinarisk treenighet. Kombinasjonen slår aldri feil, og finnes over alt rundt det østre Middelhav.
Her har jeg gjort det helt enkel og bakt dem på et stort stekebrett, blandet med litt kikerter og god smaksetting for en enkel siderett som passer til det meste av kjøtt, eller som et mettende vegetarisk innslag på mezebordet.

Bakt aubergine, tomat & paprika med kikerter
Ingredienser
- 4–5 ss olivenolje (jeg bruker en mild extra virgin)
- 2 mellomstore aubergine skåret i biter
- 2 røde spisspaprika skåret i biter
- 450 g tomater skåret i biter
- 2 ss granateplesirup
- 2 ss sitronsaft
- 1 ts isot biber (Urfa-pepper) ev. ½ ts røkt paprika (kan sløyfes)
- 500 g kokte kikerter (fra 2×400 g bokser hermetiske, skylt og avrent, eller 200 g tørre, bløtlagt og kokt
- 15 g bladpersille (uten tykke stilker), finhakket
- extra virgin olivenolje etter smak
- salt og pepper
FREMGANGSMÅTE
- Forvarm ovnen til 220 °C, varmluft. Kle et stekebrett med bakepapir.
- Fordel aubergine, paprika og tomat på stekebrettet. Du skal ha ett fullt stekebrett. Bland inn olivenolje og raust med salt og pepper. Stek høyt i ovnen til paprikaen er småbrent i kantene og auberginene er helt myke, 20–35 minutter. Avkjøl noe.
- Ha de bakte grønnsakene over i en stor bolle. Bland inn granateplesirup, sitronsaft og isot biber. Det gjør ingenting om noen av grønnsakene faller litt sammen. Vend så inn kikerter og bladpersille, samt litt mer olivenolje, om du synes den trenger det. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer av det andre, om ønskelig. Salaten trenger antakelig mer salt enn du tror.
- Server med det samme, eller la retten stå i romtemperatur til du er klar til å spise.

Noen tips på veien
Fremgangsmåten
Jeg måler ikke opp når jeg lager denne retten, men sørger for å fylle opp stekebrettet. Pass på at det ikke er veldig stor forskjell på bitene, ellers kan noe bli brent før resten er klart.
Det er viktig å blande inn godt med olivenolje og salt før stekebrettet går i ovnen. Det er dette som i stor grad gir retten smaken og konsistensen som gjør den så god. Selv om retten er vegansk, er ikke dette ment å være slankekost! Særlig aubergine, men også tomat, blir veldig mye bedre av en raus mengde olivenolje.


Ikke se på mengdene granateplesirup, sitronsaft og chiliflak i ingredienslisten som en fasit. Smak deg frem. Er det litt tamt, kan det hende at salt fikser biffen – retten trenger mer enn du tror.
Ingrediensene
Granateplesirup lages av 100% granateplejus som kokes inn til en sirup. Smaken er sursøt, men langt mer syrlig enn søt. Du finner det i internasjonale butikker med godt utvalg eller på nett. Sjekk ingredienslisten for å sikre deg at du kjøper ekte vare, og ikke en av de mange juksevariantene basert på glukosesirup (som har en helt annen smak i tillegg til å være særdeles usunne).
Isot biber (Urfa pepper) er en type mørke chiliflak fra Tyrkia. De er medium sterke med undertoner av rosin, sjokolade og røyksmak. Du finner dem i butikker med godt utvalg av internasjonale varer. Her kan du eventuelt erstatte dem med røkt paprika, om du liker det. For en mildere smak kan du også droppe chiliflakene, eller erstatte med en urt du liker, for eksempel timian eller oregano.
Jeg bruker alltid selvkokte kikerter. De har en mer delikat smak enn hermetiske kikerter, som ofte er preget av å ha ligget en god stund i lake. Du gjør selvfølgelig som du selv vil.
- Oppskrift: Hvordan koke kikerter
Er du veldig glad i koriander, kan du fint bruke det i stedet for bladpersille.
Serveringstips
Selv om det er mye kikerter og derfor en mettende rett, synes jeg denne passer best som siderett eller som en av flere retter. Den passer særlig godt til stekt kjøtt (for eksempel som eneste tilbehør til enkel grillmat), eller som et mettende vegetarisk innslag på et bord med delemat.
Gjør på forhånd
Retten kan fint lages noen timer i forveien. Den tåler godt å stå en stund i romtemperatur.
Oppbevaring
Rester holder seg i flere dager i tett beholder i kjøleskap. Ta ut minst en halvtime før reservering eller varm den forsiktig opp til lun i mikrobølgeovn (bruk lav styrke). Retten er best når den er lun eller romtemperatur pluss.
Lykke til og afiyet olsun!